Yükseköğretim Kurumlarında İkinci Öğretim Gelirlerinin Kullanılması ve Dağıtımında Karşılaşılan Sorunlar

Mali Kılavuz (Tüm Yazıları)

Hayati ŞAKSU

İç Denetçi

 1.Giriş

Bu çalışmanın amacı, 3843 Sayılı Yükseköğretim Kurumlarında İkili Öğretim Yapılması Hakkında Kanuna (1) göre Yükseköğretim Kurumlarında yürütülmekte olan ikinci öğretim hizmetlerinden; elde edilen gelirler ve bu gelirlerden ayrılması gereken paylar, öğretim elemanlarına ödenen ek ders-sınav ve fazla çalışma ücretleri, bu gelirlerden arta kalan ve harcanmayan ödeneklerin ertesi yıla devren gelir ve ödenek kayıt edilip edilemeyeceği ile ikinci öğretim gelirlerindeki yaşanan azalma nedeniyle ödemelerdeki sorunlar ve çözüm önerileri oluşturmaktadır.

2. 3843 Sayılı Yükseköğretim Kurumlarında İkili Öğretim Yapılması Hakkında Kanuna göre İkinci Öğretim Gelirleri, Bu Gelirlerden Ayrılması Gereken Paylar ve Ek Ders Sınav ve Fazla Çalışma Ücretlerinin Karşılanmasında Ödenek Sınırı

Yükseköğretim kurumlarında önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyde yapılan normal örgün öğretim ve ikinci örgün öğretim olmak üzere ikili öğretim sistemi uygulanmakta olup, İkinci Öğretim normal örgün öğretimin bitimini takiben yapılan örgün öğretimdir.

Kanunun Öğrenim Ücreti başlıklı 7. maddesinin birinci fıkrasında, İkinci öğretim isteğe bağlı ve paralı olduğu, paralı öğretime kabul edilecek öğrencilerin ödeyecekleri öğrenim ücretleri, öğrenim dallarının niteliklerine, Yükseköğretim kurumlarının özelliklerine ve sürelerine göre öğrenci maliyetleri de dikkate alınarak Cumhurbaşkanınca tespit edileceği, ancak, alınacak ücretlerin normal örgün öğretim için belirlenen cari hizmet maliyetlerinin yarısından az olamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Anılan maddenin iki, üç ve dördüncü fıkralarında ise, öğrenim ücretleri, peşin olarak ya da biri kayıt veya kayıt yenileme sırasında, diğeri Şubat ayında olmak üzere iki eşit taksitte üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü adına milli bankalardan birinde açılacak hesaba yatırılacağı ve bu miktarların rektörlükçe en geç ilgili ayın sonuna kadar Bütçe Dairesi Başkanlığı hesabına bir yandan gelir, diğer yandan özel ödenek kaydolunmak üzere aktarılacağı, yatırılan bu miktarların Maliye ve Gümrük Bakanlığınca özel ödenek kaydedileceği ve kaydolunan ödeneklerin ikinci öğretime ilişkin giderlerin yanı sıra bu öğretimin yapıldığı birimlere öncelik verilmek suretiyle, o üniversitenin veya yüksek teknoloji enstitüsünün giderlerinde kullanılacağı,  kullanım ve harcamaya ilişkin esas ve usuller Maliye ve Gümrük Bakanlığının görüşü alınarak Yükseköğretim Kurulunca belirleneceği ve ödeneklerin harcanmayan kısmı, ertesi yılın bütçesine devren gelir ve ödenek kaydolunacağı öngörülmüştür.

Kanunun Ders Ücreti başlıklı 10. maddesinde ise; normal örgün öğretimde zorunlu ders yükünü doldurmuş olan öğretim elemanlarına ikinci öğretimde verdikleri her ders için; dolduramamış olan öğretim elemanlarına bu yükün doldurulmasından sonra verdikleri her ders için, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 11 inci maddesinde öngörülen hükümler çerçevesinde ek ders ücreti ile ara sınav, yarıyıl ve yıl sonu sınavları için ödenecek ücretlerin üç katını aşmayacak şekilde ikinci öğretim programları esas alınarak, Cumhurbaşkanınca belirlenecek ders ücreti ödeneceği belirtilmiştir.

Kanunun 12. maddesinin ilk fıkrasında ikinci öğretim yapan birimlerinde görevli öğretim elemanları ile idari personele yasal çalışma saati bitiminden sonra fiilen yaptıkları fazla çalışma süreleri için saat ücreti ödeneceği, yapılacak fazla çalışmanın aylık saati ile ödenecek ücretin miktarı, her yıl bütçe kanunu ile belirlenen saat başı fazla çalışma ücretinin üç katını aşmayacak şekilde Cumhurbaşkanı tarafından belirleneceği, son fıkrasında ise, öğretim elemanlarına ödenecek ek ders ve sınav ücretleri ile personele ödenecek fazla çalışma ücretlerinin toplamı, toplanan ikinci öğretim ücretlerinin %70’ini aşamayacağı öngörülmüştür.

Anılan Kanunun 10 ve 12. maddelerinin verdiği yetkiye dayanarak Cumhurbaşkanlığınca alınan (daha önce BKK ile) Yükseköğretim Kurumlarında Yapılacak İkinci Öğretimde Görev Alacak Öğretim Elemanlarına Ödenecek Ders Ücretleri İle Görevli Akademik Yöneticiler Ve Öğretim Elemanları İle İdarî Personele Ödenecek Fazla Çalışma Ücretlerine İlişkin Kararın 1. maddesine göre, ikinci öğretimde görev alan, normal örgün öğretimde zorunlu ders yükünü doldurmuş olan öğretim elemanlarına ikinci öğretimde verdikleri her ders için; dolduramamış olan öğretim elemanlarına bu yükün doldurulmasından sonra vermiş oldukları her ders için, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 11 inci maddesinde öngörülen hükümler çerçevesinde ek ders ücreti ile yarı yıl ve yıl sonu sınavları için verilecek ücretler birer katı fazlasıyla ödeneceği kararlaştırılmıştır(2).

Anılan Kararın değişik 2. maddesinin son fıkrasında ise; bir eğitim-öğretim döneminde öğretim elemanlarına 1 inci madde uyarınca ödenecek ek ders ve sınav ücretleri ile personele bu madde uyarınca ödenecek fazla çalışma ücretlerinin toplamı, ilgili eğitim-öğretim döneminde tahsil edilen ikinci öğretim ücretlerinden öğrencilerin başta beslenme olmak üzere barınma, sağlık, spor, kültür ve diğer sosyal hizmetlerinde kullanılmak üzere ayrılacak paydan sonra kalan tutarın % 70’ini hiçbir şekilde aşamayacağı belirtilmiştir.

2022-2023 eğitim-öğretim yılı katkı payları ve öğrenim ücretlerinin tespitine dair kararın öğrenim ücretinin kullanılması başlıklı 4. maddesinde, ikinci öğretimde alınacak öğrenim ücretlerinin yüzde onu, öğrencilerin başta beslenme olmak üzere barınma, sağlık, spor, kültür ve diğer sosyal hizmetlerinde kullanılacağı ve kalan kısmı ise, üniversite bütçesine dâhil edilerek Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen usul ve esaslara göre kullanılacağı belirtilmiştir(3).

Yukarıda verilen hükümler ışığında değerlendirildiğinde; 3843 sayılı Kanunun 7 inci maddesine göre ilgili eğitim ve öğretim döneminde elde edilen ikinci öğretim gelirlerinin yılı katkı payları ve öğrenim ücretlerinin tespitine dair kararın 4. maddesine göreikinci öğretimde alınacak öğrenim ücretlerinin yüzde onu, öğrencilerin başta beslenme olmak üzere barınma, sağlık, spor, kültür ve diğer sosyal hizmetlerinde kullanılmak üzere ayrılacağı, bu pay düşüldükten sonra kalan kısmın %30’unun öncelikli olarak bu eğitimin yürütüldüğü birimlerin cari giderlerinde, %70’nin ise ikinci öğretimde görev alan öğretim elemanlarına ödenecek ek ders, sınav ve fazla çalışma ücretlerinin ödenmesinde kullanılması gerektiği ve bu oranın ayrılan ödenekler yetersiz kalsa bile hiçbir şekilde aşılamayacağı anlaşılmaktadır.

Dönem başlarında (güz-bahar) gelir gerçekleşmelerine göre birimler bazında kesinleşen tutarlardan yukarıda belirtilen öğrencilerin sosyal hizmet giderleri için ayrılan paydan sonra kalan kısmın %30 ilgili birimlerin cari giderleri için, %70 kısmının ise ikinci öğretime ait ek ders, sınav ve fazla çalışma ücretlerinin ödenmesinde kullanılması gerekmektedir. İkinci öğretimin yürütüldüğü harcama birimlerine, ek ders, sınav ve fazla çalışma ödemelerinde kullanılmak üzere ikinci öğretimden elde ettikleri gelirlerden ayrılan %70 oranındaki payın dışında başka kaynaklardan ödenek aktarılması da mümkün bulunmamaktadır.

3. İkinci Öğretimde Gelirlerin Öz Gelir Olarak Kaydedilmesi Uygulaması:

Bilindiği üzere, 10.12.2003 tarih ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 3 üncü maddesinde özel gelir sadece genel bütçe kapsamındaki idareler için tanımlanmış, özel bütçeli idareler (Yükseköğretim Kurumları) için bu tanıma yer verilmemiştir.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda özel gelir; genel bütçe kapsamındaki idarelerin kamu görevi ve hizmeti dışında ilgili kanunlarında belirtilen faaliyetlerinden ve fiyatlandırılabilir nitelikteki mal ve hizmet teslimlerinden sağlanan ve genel bütçede gösterilen gelirler, olarak tanımlanmıştır. Kanunun özel gelirler başlıklı 39. maddesinde ise, özel gelirlerin kullanıma ilişkin hususlara yer verilmiştir(4).

2006 yılından itibaren her yıl bütçe kanunlarına 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 43 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi, 44 üncü, 46 ncı, 58 inci, ek 25 inci, ek 26 ncı ve ek 27 nci maddeleri ile 19/11/1992 tarihli ve 3843 sayılı Kanunun 7 nci maddesi uyarınca tahsil edilen tutarlar ve diğer gelirler, yükseköğretim kurumları bütçelerine özel gelir ve özel ödenek olarak kaydedilmeyeceği, tahsil edilen bu tutar ve gelirlerin, ilgili yükseköğretim kurumu bütçesine öz gelir olarak kaydedileceği, kaydedilen bu tutarlar karşılığı olarak ilgili yükseköğretim kurumu bütçesine konulan ödenekler, gelir gerçekleşmelerine göre kullandırılacağı hüküm altına alınmaktadır(5,6).

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun yürürlüğe girmesi ile daha önce bütçe dışında faaliyet gösteren fonlar ile yaygın olarak uygulanan belirli gelirlerin belirli hizmetlere tahsis edildiği özel gelir özel ödenek uygulamaları genel bütçeler dışında kaldırılmıştır. 3843 sayılı Kanunun 7. maddesinde yer alan ikinci öğretim gelirleri ile ilgili gelirlerin, özel ödenek kaydedilmesi ile ilgili hükümleri her ne kadar madde metninden çıkarılmamış olsa bile, 5018 sayılı Kanunun 3. maddesi ile her yıl yayımlanan bütçe kanunlarına konulan hükümlerle geçersiz hale gelmiştir.

Maliye Bakanlığınca (Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü) Yükseköğretim kurumlarınca 2005 yılında elde edilen özel gelirlerden ödenek kaydı yapılmayan ve/veya bu gelirlerden ödenek kaydı yapıldığı halde harcanmayan kısımların 2006 yılına devren gelir ve ödenek olarak kaydedilip kaydedilmeyeceği hususunda verilen görüş yazısında özetle; 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 3 üncü maddesinde “özel gelir” sadece genel bütçe kapsamındaki idareler için tanımlamış, özel bütçeli idareler için bu tanıma yer verilmediği ve yukarıda belirtilen kanun hükümleri çerçevesinde, 01.01.2006 tarihinden itibaren yükseköğretim kurumlarında özel gelir ve özel ödenek uygulaması ile bunların devri sona ermiş olduğundan, 2005 yılı sonu itibariyle bu kurumların ödenek kaydı yapılmamış ve/veya bu gelirlerden ödenek kaydı yapıldığı halde harcanmamış özel gelirleri yeni bütçe sisteminde “net finansman” içinde değerlendirilecek ve bunların 2006 yılına gelir ve ödenek devirleri yapılmayacağı belirtilmiştir(7).

Görüleceği üzere, 2006 yılı sonu itibariyle bu kurumların ödenek kaydı yapılmamış ve/veya bu gelirlerden ödenek kaydı yapıldığı halde harcanmamış öz gelirleri yeni bütçe sisteminde ertesi yılın bütçesinin net finansman fazlası içinde değerlendirilmesi gerektiği ve bu gelirlerin 2006 yılından başlayıp içinde bulunduğumuz 2022 yılına kadar ikinci öğretim giderlerinde kullanılmak üzere mevcut veya yeni açılacak tertiplerine gelir ve ödenek devirleri yapılmasına olanak bulunmamaktadır.

Yukarıda verilen bilgiler ile birlikte değerlendirildiğinde, 5018 sayılı Kanun ile birlikte genel bütçeli kuruluşlar dışında Yükseköğretim Kurumları da dahil olmak üzere özel gelir ve özel ödenek uygulamasının kalktığı ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 43 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi, 44 üncü, 46 ncı, 58 inci, ek 25 inci, ek 26 ncı ve ek 27 nci maddeleri ile 19/11/1992 tarihli ve 3843 sayılı Kanunun 7 nci maddesi uyarınca tahsil edilen tutarlar ve diğer gelirlerin, yükseköğretim kurumları bütçelerine özel gelir ve özel ödenek olarak kaydedilmeyeceği, bu gelirlerin öz gelir olarak kayıt edileceği ve harcanmayan kısımlarının ertesi yıla  ve döneme mevcut veya yeni açılacak tertiplere devren gelir ve devren ödenek olarak devirlerinin yapılmasına olanak bulunmamaktadır.

4. İkinci Öğretim Gelir ve Gider Dengesinin Dönemsel Olarak Gözetilmesi:

Yükseköğretim Kurumlarında Yapılacak İkinci Öğretimde Görev Alacak Öğretim Elemanlarına Ödenecek Ders Ücretleri İle Görevli Akademik Yöneticiler Ve Öğretim Elemanları İle İdarî Personele Ödenecek Fazla Çalışma Ücretlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararın 2. maddesinde, bir eğitim-öğretim döneminde öğretim elemanlarına 1 inci madde uyarınca ödenecek ek ders ve sınav ücretleri ile personele bu madde uyarınca ödenecek fazla çalışma ücretlerinin toplamı, ilgili eğitim-öğretim döneminde tahsil edilen ikinci öğretim ücretlerindenöğrencilerin başta beslenme olmak üzere barınma, sağlık, spor, kültür ve diğer sosyal hizmetlerinde kullanılmak üzere ayrılacak paydan sonra kalan tutarın % 70’ini hiçbir şekilde aşamayacağı hüküm altına alınmıştır.

2547 sayılı Kanunun 46. maddesine göre, her yıl Haziran ayında yayımlanan Cumhurbaşkanlığının Cari Hizmet Maliyetleri Hakkındaki Kararı, 3843 sayılı Kanunun 12. maddesi ile Bakanlar Kurulunun (Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminden önce)  ikinci öğretimde görev alacak öğretim elemanlarına ödenecek ders ücretleri hakkında kararın 2. maddesinin son fıkrasına göre eğitim öğretim döneminin eğitim-öğretim yılındaki bahar ve güz dönemi olarak ifade edilmiştir(8).

Dolayısıyla Yükseköğretim Kurumlarında 3843 sayılı Kanununa göre ikinci öğretim faaliyeti yürüten akademik birimlerinde elde edilen ikinci öğretim gelirlerin ve bu gelirlerden yapılacak ödemelerin yıllık olarak alınmaması gerekir. Ancak,İkinci Eğitim-Öğretimin güz döneminde elde edilen ve ilgili paylar ayrıldıktan sonra kalan gelirlerden karşılanmak üzere ertesi yıla sarkan bu döneme ait ek ders, sınav ve fazla çalışma ücretleri ile ilgili giderleri ödemek üzere hesaplanan miktar kadar ertesi yıla ödenek devredilmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak, 2547 sayılı Kanunun 46. maddesine göre, her yıl Haziran ayında yayımlanan Cumhurbaşkanlığının Cari Hizmet Maliyetleri Hakkındaki Kararı, 3843 sayılı Kanunun 12. maddesi ile Bakanlar Kurulunun (Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminden önce) İkinci Öğretimde Görev Alacak Öğretim Elemanlarına Ödenecek Ders Ücretleri Hakkında Kararın 2. maddesine göre eğitim öğretim döneminin eğitim-öğretim yılındaki güz ve bahar dönemi olarak ifade edildiği ve gelir gider dengesinin dönemsel olarak gözetilmesi gerektiği tartışmaya mahal vermeyecek şekilde açık olduğu değerlendirilmektedir.

5. İkinci Öğretim Gelirlerinin Personel Giderlerini Karşılama sorunu         :

Ülkemizde yükseköğretimde uygulanan politikalar sonucunda üniversite sayılarının hızlı bir şekilde artması, meslek yüksekokullarında sınavsız geçişin kaldırılması ve ikinci öğretim gelirlerinde öğrenim ücretlerindeki artışların yetersiz kalması gibi çeşitli faktörler nedeniyle son yıllarda ikinci öğretim gelirlerinde ciddi düşüşler söz konusudur.

Tablo-1’de 2017-2021 dönemine ait Bingöl Üniversitesinin II. Öğretim öğrenci sayıları verilmiştir. Tablodan da görüldüğü üzere öğrenci sayılarında yıllar itibari ile ciddi düşüşler yaşandığı görülmektedir.

Tablo-1:Yıllar İtibari ile Bingöl Üniversitesi II. Öğretim Öğrenci Sayıları

 BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ II. ÖĞRETİM ÖĞRENCİ SAYILARI
BİRİMLER20172018201920202021
Fakülteler23172274192515121346
Yüksekokullar3142103543309
Enstitüler153112135157210
Meslek Yüksekokulları18541441138512611187
Toplam46384076379932602752

 Kaynak: https://oidb.bingol.edu.tr/dokumanlar/ogrenci-sayilari/

Yaşanan bu düşüşler nedeniyle ikinci öğretim ek ders ücretleri örgün öğretimdeki ek ders ücretlerinden, derslerin saat 17:00’den sonra yapılması halinde 3,2 katı olarak en üst katsayıda olarak ödenebilmesi mümkünken, çok düşük katsayılar ile hatta bazen örgün öğretimdeki ek ders ücretlerinden daha düşük ek ders ücretleri ödenmesi söz konusu olmaktadır.

İlgili eğitim öğretim döneminde elde edilen ikinci öğretim gelirlerinin söz konusu döneme ait ek ders, sınav ve fazla çalışma ücretlerinin üst katsayıdan (örgün öğretimdeki ders ücretlerinin bir kat fazlası ve saat 17:00’den sonra yapılması halinde %60 zamlı ödenmesi halinde 3,2 katı olmaktadır) ödenmesi halinde yetersiz kalacağının anlaşılması halinde, dönem başında söz konusu döneme ait giderler (ek ders-sınav-fazla çalışma ücreti) ek ders ücret katsayısının hesaplanarak ikinci öğretim ek ders, sınav ve fazla çalışma kat sayılarının belirlenmesinin yerinde olacağı düşünülmektedir.

Yükseköğretim Kurumunca, 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulaması kaldırılmış olup, bu kararın birinci ve ikinci öğretim öğrenci kontenjanlarına olumlu şekilde yansıması beklenmektedir. Ayrıca 2022-2023 İkinci öğretim ücretlerine %36 oranında artırılmasına karşılık ek ders ücret hesaplamasında kullanılan memur maaş katsayısı %71,17 oranında (Ocak zammı %29,48+Temmuz zammı %41,69) artış göstermiştir.

Öğrenci kontenjanlarındaki azalma ile birlikte İkinci öğrenim ücretlerinde yıllar itibari ile yaşanan bu azalmalar nedeniyle ilgili eğitim öğretim döneminde elde edilen ikinci öğretim gelirlerinin aynı döneme ait ek ders, sınav ve fazla çalışma ücretlerini karşılamadığı ve bazı birimlerde örgün öğretimdeki ders ücretlerinin bile altında kaldığı görülmektedir. Bu sorunun çözümü için ikinci öğrenim ücretlerinde yeterli bir artışın veya giderleri karşılamada yetersiz kalan harcama birimlerinde gelirlerden ayrılan %70 oranının yükseltilmesi veya bütçeden ek kaynak sağlanması yönünde yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.

6. Sonuç

Sonuç olarak;

– 3843 sayılı Kanunun 7. maddesine göre ilgili eğitim ve öğretim döneminde elde edilen gelirlerin özel ödenek kaydedilmesi ile ilgili yıl içerisinde harcanmayan kısımların ertesi yıla devren gelir ve devren ödenek kaydedilmesi uygulamasına 5018 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile 2006 yılından itibaren son verildiği ve bu tarihten sonra her yıl bütçe Kanunlarına konulan hükümler ile 3843 sayılı Kanunun 7. maddesine göre elde edilen ikinci öğretim gelirlerinin öz gelir olarak kaydedilmesi gerektiği,

-3843 sayılı Kanunun 12. maddesi ve ders ücretleri ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararının 2. maddesine göre, bir eğitim öğretim döneminde (güz veya bahar) öğretim elemanlarına ödenecek ek ders, sınav ve fazla çalışma ücretlerinin toplamı, ilgili eğitim-öğretim döneminde tahsil edilen ikinci öğretim ücretlerinden öğrencilerin başta beslenme olmak üzere barınma, sağlık, spor, kültür ve diğer sosyal hizmetlerinde kullanılmak üzere ayrılacak paydan (%10) sonra kalan tutarın % 70’ini hiçbir şekilde aşamayacağı hükmüne göre dönemsel olarak gelir ve gider dengesi gözetilmesi ve ilgili dönem giderleri ile ilişkilendirilmeksizin harcanmayan kısımların ertesi yılda bu amaçla kullanılacak mevcut veya yeni açılacak hesaplara devredilmemesigerektiği,

-İkinci Eğitim-Öğretimin güz döneminde elde edilen ve ilgili paylar ayrıldıktan sonra kalan gelirlerden karşılanmak üzere ertesi yıla sarkan bu döneme ait ek ders, sınav ve fazla çalışma ücretleri ile ilgili giderleri ödemek üzere hesaplanan miktar kadar ödenek kaydedilmesi gerektiği,

-Ayrıca, son yıllarda ikinci öğrenim ücretinin yıllar itibari ile yaşanan düşüş nedeniyle ilgili eğitim öğretim döneminde elde edilen ikinci öğretim gelirlerinin bu döneme ait ek ders, sınav ve fazla çalışma ücretlerini karşılamada yetersiz kaldığı ve bazı birimlerde örgün öğretimdeki ders ücretlerinin bile altında kaldığı, Yükseköğretim Kurumunca, 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte baraj puanları uygulaması kaldırılması ile birinci ve ikinci öğretim öğrenci kontenjanlarına olumlu şekilde yansıyacağı,

-İkinci öğretim gelirlerinin artırılması için ikinci öğrenim ücretlerinde yeterli bir artışın sağlanması veya giderleri karşılamada yetersiz kalan harcama birimlerinde %70 oranının artırılması veya bütçeden ek kaynak sağlanması gerektiği,

– İlgili eğitim öğretim döneminde elde edilen ikinci öğretim gelirlerinin söz konusu döneme ait ek ders, sınav ve fazla çalışma ücretlerinin üst katsayıdan (örgün öğretimdeki ders ücretlerinin 3,2 katı) ödenmesi halinde yetersiz kalacağının anlaşılması halinde, dönem başında söz konusu döneme ait giderlerin (ek ders-sınav-fazla çalışma ücreti) ek ders ücret katsayısının hesaplanarak ikinci öğretim ek ders, sınav ve fazla çalışma kat sayılarının buna göre belirlenmesinin yerinde olacağı,

Değerlendirilmektedir.                     

KAYNAKÇA            :

  1. 3843 Sayılı Yükseköğretim Kurumlarında İkili Öğretim Yapılması, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Ve Bu Kanuna Bir Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanun
  2. Yükseköğretim Kurumlarında Yapılacak İkinci Öğretimde Görev Alacak Öğretim Elemanlarına Ödenecek Ders Ücretleri İle Görevli Akademik Yöneticiler Ve Öğretim Elemanları İle İdarî Personele Ödenecek Fazla Çalışma Ücretlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar
  3. 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar
  4. 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu
  5. 2022-2024 Dönemi Bütçe Hazırlama Rehberi       
  6. 7344 Sayılı 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu
  7. Maliye Bakanlığı (Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü) Görüş Yazısı,2006
  8. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir